Palvelut

Raskausajan hammashoito

Raskauden aikana elimistön hormonitasapaino muuttuu ja tämä aiheuttaa muun muassa syljen pH:n laskua, mikä taas aiheuttaa hampaiden kiilteen liukenemista. Lisäksi elimistön puolustuskyky on alhaisempi ja tulehdusreaktiot suussa voimakkaampia. Hampaan pinnalla oleva biofilmi eli bakteeripeite aiheuttaa tällöin erityisen herkästi ientulehdusta. Jos naisella on jo entuudestaan pitkälle edennyt ientulehdus eli parodontiitti, voi raskaudenaikainen hormonaalinen muutos pahentaa sitä. Raskaudenaikaisella parodontiitilla ja sikiön ennenaikaisilla syntymällä sekä lapsen alhaisella syntymäpainolla on tutkimuksissa todettu olevan yhteys. Parodontiitin hoidolla nämä riskit pienenevät.

Ennen raskautta tai raskaana ollessa on tärkeää hoitaa suun terveyttä säännöllisellä kotihoidolla ja tarvittaessa suun terveydenhuollon ammattilaisilla. Näin voidaan laskea suun karies- ja ientulehdusta aiheuttavien bakteerien tasot mahdollisimman alhaiselle tasolle. Tämä on tietenkin hyväksi äidin terveydelle, mutta ehkäisee myös bakteerien tarttumista äidistä jo syntyneeseen lapseen. Reikiintymistä aiheuttavat Streptococcus mutans –bakteerien ja ientulehdusta aiheuttavien bakteerien tartunta lapsen suuhun tapahtuu usein äidin tai isän välityksellä, ja onkin tärkeää välttää sylkikontaktia lapsen kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että lapsen lusikkaa, tuttia tai ruokaa ei saisi käyttää omassa suussa.

Ksylitol-tuotteiden käyttö vähentää äidin hampaiden reikiintymistä laskemalla bakteerien määrää ja ehkäisemällä niiden tarttumista hampaan pintaan. Välillisesti tämä vähentää myös lapsen reikiintymisalttiutta estämällä bakteerien tarttumista lapsenkin suuhun. Tartuntaa voidaan estää myös lapsen vähäsokerisella ruokavaliolla.

Raskauden aikana hammashoidossa pyritään välttämään röntgenkuvien ottoa ja lääkekuureja.

Varaa aikasi netistä tai puhelimitse numerosta (09) 720 6800.